tiistai 11. helmikuuta 2014

# 20 - Paljon ratsastelua

Lauantaina ratsastin Armyn. Tehtiin alkuun väistöjä, ensin käynnissä ja sitten ravissa. Loivalla kolmikaarisella vähän ylitaivutin. Army tunki peppua aika paljon sisällepäin, varsinkin vasemmassa kierroksessa ja enemmän laukassa kuin ravissa. Mentiin suoria linjoja, jotta sain hevosen suoraksi. Laukassa se oli todella vaikeaa, koska tunki niin paljon sisälle. Laukka ei myöskään pyörinyt kovin hyvin vaan sekin vaati paljon työtä. Ihan kiva Arska, vaikkakin vähän laiska. Kyllä se liike siitä sitten aukesi lopulta! Suorempanakin liikkui lopuksi, mutta edelleen yritti välillä tunkea peppua sisälle.

Sunnuntaina hyppäsin Sävyllä. Ei mennyt ihan yhtä hyvin kuin viime viikolla. Voi olla, että Sävy oli vähän väsynyt kun omistaja oli ollut tunnilla lauantaina. Sävy ei oikein jaksanut keskittyä ja kaahotti. Tunki välillä taas kauheasti oikeaan reunaan, mutta kieltoja ei sentään tullut. Meni ihan ok:sti, mutta viime viikonloppuun verrattuna aika huonosti ;)
Tehtiin aluksi pääty-ympyrällä kahta kavallettia. Väliin tuli kolme laukka-askelta. Tämä oli aika hankalaa, sillä Sävy kuumeni ympyrällä pyörimisestä melkoisesti. En tiedä eikö se jaksanut keskittyä kun oli niin pikkuisia kavalletteja, vai eikö se tajunnut mitä olisi pitänyt tehdä, kun ei meinannut saada jalkojaan järjestykseen välissä. Se oli aika sähläämistä. Kuitenkin kun mennään esteillä suhteutettuja niin askeleet sopii ihan hyvin, että en sitten tiedä miksi näillä oli niin vaikeaa. :D

Tehtiin taas linjoja, kolmen ja neljän laukan välillä, sekä vähän tiukempia käännöksiä. Pari estettä oli pitkällä suoralla, joka tuotti taas ongelmia, sillä kun Sävy tajuaa että mikä este hypätään ja se on pitkällä suoralla niin se ampaisee aikalailla, eikä mulla ole mitään tehtävissä. Onneksi se sentään ymmärtää hypätä suht järkevästä paikasta. Tässä ratoja mitä mentiin:

Päädyssä pienet ovat kavalletit.
Maanantaina olin mummelin kanssa valmennuksessa pitkästä aikaa. Ei olla hypätty pariin kuukauteen, ja sen kyllä vauhdista huomasi.. ;) Puri kiinni oikeaan taas ihan huolella ja pidätteet ei aluksi oikein menneet läpi. Aloitettiin tunti sillä, että hyppäsimme pientä pystyä ja pidimme hevosia koko ajan ravissa tai laukassa. Ideana oli, ettei aina vain nosteta laukkaa ja suunnata samantien esteelle, vaan että hyppyvuoroja ei ollut ja teimme omaan tahtiin. Laukan piti ensin olla hyvä, sitten hypättiin este jolla vaihtui suunta. Tämän jälkeen laukattiin taas niin kauan että oli hyvä ja vaihdettiin suunta itsenäisesti. 

Koko tunnin ajan piti muutenkin yrittää pitää hevosia ennen suoritusta liikkeessä ja valmistautumiseen sai käyttää rauhassa aikaa. Esteiden välissä sai myös tehdä voltteja tai siirtymisiä, jos se oli tarpeellista kontrollin säilymisen vuoksi. Aika poikkeuksellinen tunti siis! Elviira hyppäsi todella hyvin ja pikkuhiljaa se alkoi rauhoittuakin. Ponnu oli napakka ja mamma oikein pihisi intoa kun pääsi lempipuuhansa pariin taas tauon jälkeen :)

Se on kuitenkin jostain syystä nyt ruvennut välillä "kieltämään". Toisin sanoen se hidastaa joku 15m ennen estettä ja vaan hyytyy. Ei auta vaikka tekisin mitä, niin jääräpäisesti se sen tekee. Elviira ei ole mikään tyhmä ja se ei tee tuollaista huvikseen tai ilkeilläkseen, joten ollaankin nyt ihmetelty että mistä tuo johtuu. Eilen tultiin siihen johtopäätökseen, että jos askel ei näytä osuvan täysin nappiin niin se tekee mielummin noin kuin hyppää huonosta paikasta. "Vanhuuden" oireita..?? Vaikkei mummeli nyt ole kuin 16-vuotias, niin voi olla että ikä alkaa kuitenkin jo vähän painaa. 

Sikäli tuo on vain outoa, että se kuitenkin hyppää välillä hyvinkin läheltä, pienen hypyn ja kuitenkin lähtee kauempaakin, niin miksi sitten joillakin esteillä ei voi tehdä samaa? Se on meinaan aina sitten valmennuksen ajan se sama este, jolla tuota tekee eikä millään muulla. Eikä se mistään voi kipeäkään olla kun on muuten niin innoissaan ja hyppää superhyvin. Voi mummelia.. :)Mentiin muuten aluksi myös ravi- ja laukkapuomeja. Elviira ei ole koskaan ollut hyvä puomeilla ja kaiken lisäksi sen lyhyen askelen vuoksi kaikki välit on aina sille vaikeita jos ne on normaalin mittaisia. Niinpä se taas kompuroi niillä ja kerran se kompastui oikein kunnolla. Niin että mun niskasta kuului kauhea rusahdus kun pää notkahti taaksepäin. -.- Hiukan aikaa niska tuntui inhottavalta, mutta sitten unohdin jo valmennuksen aikana koko jutun.

Kun olin lähdössä kotiin niin alkoi tuntua kun niska alkoi jumiutua ja pieni särky iski. Sellaisena se pysyi illan. Tänään (tiistaina) aamulla kun heräsin, niin oli aivan järkyttävä jumi niskassa. Pää ei käänny kunnolla ja aamupäivällä iski myös kauhea särky niskaan ja ohimolle asti. Huoh.. Luultavasti trapeziuksen yläosa on venähtänyt ihan kunnolla, siltä se ainakin tuntuu kun siinä se kipukin on.

"Urheilija" ei näköjään tervettä päivää näe.. :D Juuri kun juhlin eilen että pääsin kiipeämään hevosen selkään ilman jakkaraa, niin ettei polveen ihan hirveästi koskenut niin heti tuli jotain uutta tilalle.. Hohhoh.

Tänään menen vielä hölköttelemään Armyn kanssa, katsotaan mitä saan tehtyä. Varmaan otetaan aika kevyesti.. Siihen päälle pitäisi vielä tehdä iltatalli. Varmaan aika rampaisen näköistä kun kumartelen ja kääntyilen niska suorana. ;)

TÄÄLTÄ voitte muuten lukea Sävyn mietteitä uudesta kuskista. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti